AdBlue
26máj, 24 május 26, 2024Blog

Az AdBlue egy adalékanyag, amelyet a modern dízel járművek és bizonyos benzinmotorok károsanyag-kibocsátásának csökkentésére alkalmaznak. De miért szükséges az alkalmazása? Milyen összetétele van? Hogyan befolyásolja használata a motor élettartamát és teljesítményét? Ebben a blogposztban megválaszoljuk az ezzel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket!

Mi az AdBlue és hogyan működik?

Az AdBlue egy vizes karbamidoldat. Szelektív katalitikus redukció (SCR) rendszerben használják, hogy semlegesítse a kipufogógázokban található nitrogén-oxidokat (NOx).

Az adalékanyag egy 32,5% karbamidból és 67,5% ioncserélt vízből álló oldat, amelyet az SCR rendszerbe fecskendeznek be a kipufogógázok áramába. Az SCR rendszer célja, hogy csökkentse a NOx kibocsátást, amely jelentős hozzájárulója a légszennyezésnek és a savas eső kialakulásának. A folyamat során az oldat ammóniává (NH3) bomlik. Ez reakcióba lép a NOx-szel és ártalmatlan nitrogénre és vízre bontja azt.

Az AdBlue hatása a motor élettartamára

 1. Károsanyag-kibocsátás csökkentése
  Az oldat és az SCR rendszer használata jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátást, ami hosszú távon előnyös lehet a motor számára. Kevesebb szennyező anyag rakódik le a motor belső részein, ami csökkenti a kopást és a korróziót. Ez közvetlenül hozzájárulhat a motor élettartamának meghosszabbításához.
 2. Karbonlerakódások megelőzése
  Az alacsonyabb NOx kibocsátás azt jelenti, hogy kevesebb lerakódás keletkezik a motorban és a kipufogórendszerben. A kevesebb karbonlerakódás megóvja a motort a különböző mechanikai problémáktól, amelyek a motor idő előtti elhasználódásához vezethetnek.
 3. Üzemanyag-hatékonyság
  Bár használata önmagában nem növeli az üzemanyag-hatékonyságot, az SCR rendszer működése optimalizálhatja a motor teljesítményét. A motorok úgy vannak hangolva, hogy az SCR rendszerrel együttműködve a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák, ami hozzájárulhat a motor hosszabb élettartamához.
 4. Olajminőség megőrzése
  Használatával kevesebb korom és egyéb szennyeződés kerül a motorolajba. Ez megőrzi a motorolaj minőségét, ami hosszabb olajcsere-intervallumokat és kevesebb motoralkatrész-kopást eredményez. Az olajminőség megőrzése hosszú távon csökkenti a motor karbantartási igényeit és meghosszabbítja annak élettartamát.
 5. Csökkenő karbantartási igény
  A tisztább motor és kipufogó rendszer kevesebb rendszeres karbantartást igényel. Az oldattal felszerelt járművek ritkábban szorulnak javításra, ami csökkenti a karbantartási költségeket és növeli a jármű megbízhatóságát.

Az AdBlue hatása a motor teljesítményére

 1. Teljesítmény optimalizálása
  Az oldat használata lehetővé teszi a motorok számára, hogy hatékonyabban működjenek magasabb hőmérsékleteken, mivel a NOx kibocsátás nem jelent problémát. Ezzel a motorok nagyobb teljesítményt tudnak nyújtani anélkül, hogy növelnék a károsanyag-kibocsátást.
 2. Folyamatos karbantartás
  Az adalékanyag rendszeres használata megköveteli az SCR rendszer folyamatos karbantartását és ellenőrzését. A rendszeres karbantartás hozzájárul a motor optimális működéséhez és teljesítményének fenntartásához. Az SCR rendszer meghibásodása esetén a motor teljesítménye csökkenhet, és a NOx kibocsátás növekedhet, ami szigorú környezetvédelmi büntetésekkel járhat.
 3. Megbízhatóság
  Az oldat használata növeli a motor megbízhatóságát, mivel csökkenti a szennyező anyagok okozta mechanikai problémák valószínűségét. A motorok megbízhatóbban működnek, ami kevesebb meghibásodást és kevesebb leállást eredményez, különösen hosszú távú használat során.
 4. Motor teljesítményének fenntartása
  A rendszeres használattall elkerülhető a teljesítményvesztés, amely a NOx szűrők és egyéb kipufogórendszeri elemek eltömődéséből eredhet. Ez hozzájárul a motor folyamatos, optimális teljesítményéhez, biztosítva, hogy a jármű mindig a lehető legjobban teljesítsen.

Gazdasági előnyök

 1. Üzemanyag költségek
  Bár ez egy külön költségtényező, a csökkentett NOx kibocsátás és a javuló üzemanyag-hatékonyság hosszú távon költségmegtakarítást eredményez. Az SCR rendszer lehetővé teszi a motor számára, hogy hatékonyabban égesse el az üzemanyagot. Ez csökkenti az üzemanyag-fogyasztást.
 2. Karbantartási költségek
  A használattal kapcsolatos rendszeres karbantartás és ellenőrzés költségei magasabbak lehetnek. Azonban hosszú távon ezek a költségek megtérülnek a motor élettartamának növekedésével.
 3. Hosszú távú költségmegtakarítás
  A motor és a kipufogórendszer meghosszabbított élettartama, a kevesebb meghibásodás és a ritkább karbantartási igények hozzájárulnak a jármű teljes élettartamára vetített költségek csökkentéséhez. A használata tehát hosszú távon jelentős gazdasági előnyöket biztosíthat a jármű tulajdonosai számára.

Környezetvédelmi hatások

Az AdBlue és az SCR rendszer használata jelentős környezetvédelmi előnyökkel jár. A NOx kibocsátás csökkentése nemcsak a motorok élettartamát növeli, hanem hozzájárul a levegő minőségének javításához. Az oldat alkalmazásával a járművek megfelelhetnek a szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak, amelyek egyre fontosabbá válnak világszerte.

 1. Levegőminőség javítása
  A NOx kibocsátás csökkentésével az oldat hozzájárul a levegő minőségének javításához. Ez csökkenti a légúti megbetegedések és egyéb egészségügyi problémák kockázatát. Ez különösen fontos a városi területeken, ahol a forgalom okozta légszennyezés jelentős problémát jelent.
 2. Környezeti fenntarthatóság
  A Környezetre gyakorolt negatív hatás csökkenthető ennek az anyagnak a rendszeres alkalmazásával. Ez egy olyan környezetkímélő technológia, ami elősegíti a zöldebb jövőt és csökkenti az emberi tevékenység ökológiai lábnyomát.
 3. Előírásoknak való megfelelés
  Az AdBlue használata segít a járműveknek megfelelni a szigorú környezetvédelmi előírásoknak, amelyek egyre fontosabbá válnak világszerte. A szabályozások betartása nemcsak a környezet védelme szempontjából fontos, hanem elkerüli a bírságokat és egyéb büntetéseket is.
AdBlue

Gyakori kérdések

Hogyan kell tárolni?

Az adakékanyagot hűvös, száraz helyen kell tárolni, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 30°C fölé és nem csökken -11°C alá. A közvetlen napfénytől és szennyeződésektől is védeni kell.

Milyen gyakran kell utántölteni?

Az oldat fogyasztása a jármű üzemanyag-fogyasztásától függ. Általában 1 liter AdBlue elegendő 800-1000 kilométerre, de ez változhat a jármű típusától és a vezetési körülményektől függően.

Mi történik, ha kifogy az oldat?

A  legtöbb modern jármű figyelmeztető üzenetet jelenít meg, ha kifogyna az oldat. Ez korlátozhatja a motor teljesítményét, vagy akár megakadályozhatja a motor újraindítását, amíg az AdBlue szintet nem töltik fel.

Mennyibe kerül az adalékanyag?

Az oldatot nemcsak venni lehet, de tankolni is. Jelenleg 23 M.Petrol töltőállomáson lehetséges töltőpisztolyon keresztül vásárolni. Az üzemenyagokhoz hasonlóan, az oldatot is kedvező áron lehet beszerezni.

Ezen felül 10 literes kiszerelésben is megtalálhatóak az M.Petrol benzinkutakon. A töltőállomás keresőben kényelmesen meg lehet nézni hol vannak ezek a kutak, az AdBlue szóra szűrve.

Fontos, hogy csak megbízható forrásból, licencelt kereskedőtől vásároljunk. Az M.Petrol benzinkútjai megbízható forrása az adalékanyagnak. Ezzel szemben a kétes eredetű és összetételű adalékanyagok károsíthatják a dízelmotort. 

AdBlue® kútoszloppal felszerelt M.Petrol töltőállomások címe:

8400 Ajka, Fő út 31
2191 Bag, Zabola utca 1,
6500 Baja, Keleti körút 47c
8171 Balatonvilágos, HRSZ 054/256; 7-es út
1194 Budapest, Citroen utca 2.
6087 Dunavecse, Fő út 120
2360, Gyál,  M5 Gyál-Alsónémedi lehajtó
3200 Gyöngyös, Pesti út (3. számú főút)
M35 Józsa pihenő (A oldal) – Debrecen felé
M35 Józsa pihenő (B oldal) – Budapest felé
M3 Kálmánháza (A oldal) – Nyíregyháza irányában
M3 Kálmánháza (B oldal) – Budapest irányában
6000 Kecskemét, Klebersberg Kuno u. 66.
7761 Kozármisleny, 3369 hrsz.
3508 Miskolc, Futó utca 91.
3527 Miskolc, József A. u. 48.
8800 Nagykanizsa, Vásárhelyi út 1.
9082 Nyúl, Kossuth Lajos utca 32.
M6 Paks (A oldal) – Bóly felé
M6 Paks (B oldal) – Budapest felé
M5 Petőfiszállás (A oldal) Szeged irányában
M5 Petőfiszállás (B oldal) Budapest irányában
4090 Polgár, M3 Outlet

Konklúzió

Az adalékanyag használata számos előnnyel jár mind a motor élettartama, mind a teljesítménye szempontjából. A csökkentett károsanyag-kibocsátás és a karbonlerakódások megelőzése hozzájárul a motor hosszabb élettartamához. Ezen felül a teljesítmény optimalizálása és a megbízhatóság növekedése javítja a járművek használati élményét. 

Bár az AdBlue-val kapcsolatos karbantartási költségek magasabbak lehetnek, hosszú távon ezek a költségek megtérülnek a motor élettartamának és üzemanyag-hatékonyságának növekedésével. Az adalékanyag és az SCR rendszer tehát nemcsak a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelést segíti elő. A technológia alkalmazása egyértelműen előrelépés a fenntartható és hatékony közlekedés irányába, biztosítva, hogy a dízelüzemű járművek is hozzájáruljanak egy tisztább és egészségesebb környezethez.

Címkék: